Logga in

Fem gemensamma nämnare för friska hus

Publicerad
12 jun 2013, 13:56

En ny forskningsrapport från White arkitekter visar hur man kan undvika att bygga bostäder med fuktskador, föroreningar och gifter som orsakar hälsoproblem för de boende. Marie Hult, miljöexpert vid White arkitekter, har kartlagt friska hus i Stockholm för att ta reda på vad som krävs för att bygga hälsomässigt hållbart. Hon har funnit fem gemensamma nämnare.

Marie Hult har studerat sju hus i Stockholm där de boende inte har några hälsoproblem som är relaterade till byggnaden. Syftet är att ge fastighetsägare och byggföretag kunskap för att bygga hus som inte påverkar människors hälsa negativt.

Fem gemensamma nämnare för friska hus som Marie Hult funnit är:

  1. Fuktsäkra. Husen har fasadmaterial som tål fukt och förhindrar mögel. Bra material är leka, tegel och betong. Träfasader med luftspalt är också bra.
  2. Giftfria. Husen har ytskitsmaterial av god kvalitet i golv och väggar som inte dammar eller avger gifter i inomhusluften.
  3. Lättstädade. Husen är smart planerade för att underlätta städning och undvika damm, exempel är vägghängda WC-stolar och överskåp som går ända upp till taket.
  4. Blir inte för varma. Möjlighet att installera markiser eller persienner ger bra temperaturbalans i moderna hus som är välisolerade och har stora fönster.
  5. Har kunniga och ansvariga projektörer. Duktiga byggföretag ställer höga krav tidigt i processen på innemiljön; luftkvalitet, värmekomfort, ljud- och ljusförhållanden.

– Nu har vi en rad exempel som kan tjäna som förebilder för hur man bygger sunda hus. Utmaningen blir att sprida insikterna från forskningsrapporten i branschen och att få till stånd en kontinuerlig diskussion om inomhusmiljön, säger Marie Hult i ett pressmeddelande.

De sju hus som hon har studerat är byggda under åren 1998–2003. Vid urvalet var tre hyresrätter och fyra bostadsrätter, i dag är samtliga bostadsrätter. Husen ingår i det så kallade 3H-projektet, Hälsomässigt hållbara hus, där 7 640 boende i 481 flerbostadshus fick svara på en enkät om inomhusmiljön 2005. Av 481 hus var det endast i ett 20-tal som de boende inte hade några byggrelaterade hälsoproblem.

– Många av husen där de boende mår bra har en fin arkitektoniskt utformning och gårdsmiljö, vissa har ekologiska inslag som odlingslotter, växthus och solfångare. Kanske bidrar det också till friskare och mer nöjda boende, säger Marie Hult.