Logga in

EU-tullar på solpaneler dåligt för klimatet

Publicerad
14 jun 2013, 09:37

EU:s skyddstullar på kinesiska solpaneler fördyrar förnybar energi och minskar användningen av miljövänliga produkter. Det slår Kommerskollegium fast i en ny rapport som pekar på att skyddstullarna går emot EU:s egen klimatpolitik.

Kommerskollegium, som är Sveriges myndighet för utrikeshandel, konstaterar att EU:s användning av skyddstullar mot förnyelsebar energi går emot unionens egna klimatambitioner.
EU har som målsättning att användningen av förnyelsebar energi ska öka till 20 procent av den totala energiförbrukningen år 2020.

De senaste fem åren har EU infört flera så kallade skyddsåtgärder mot olika sorters förnybar energi, främst biobränslen som biodiesel och bioetanol samt solpaneler, menar Kommerskollegium.

Det senaste exemplet är strafftullar eller så kallade antidumpningstullar på kinesiska solpaneler som EU-kommissionen beslutat om och som VVS-Forum nyligen skrev om.

Tullarna kommer att införas stegvis och starta på 11,8 procent till den 6 augusti 2013. Från augusti kommer tullen att fastställas till 47,6 procent, vilket är den nivå som krävs för att undanröja den skada som orsakas av dumpningen för den europeiska industrin, menar EU-kommissionen.

Enligt EU har kinesiska företag sålt solcellsmoduler i Europa för priser som legat långt under marknadsvärdet. Detta ska ha ”orsakat betydande skada” för EU:s solenergiindustri som i dag sysselsätter 25 000 personer.

Enligt utredningen har de kinesiska företagen tagit över mer än 80 procent av EU-marknaden för solceller.