Logga in

Det går att bygga lågenergihus i norr

Publicerad
17 jan 2013, 14:39

Det går att bygga hus i norra Sverige som använder mindre energi än Boverkets energikrav. Det visar projektet energieffektivt byggande i kallt klimat som undersökt villor och flerbostadshus i Umeå-regionen.

Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat. Så heter organisationen som 2008 bildades i Umeå och som består av företag, organisationer och myndigheter i byggbranschen.

Mätningar av energianvändningen visar att det går att bygga hus som använder mindre energi än Boverkets krav på specifik energianvändning.
Villorna har en energianvändning från 59,7 till 91,8 kWh/m², år och flerbostadshusen en energianvändning mellan 68–75,5 kWh/m², år, vilket är lägre än gällande krav på 130 kWh/m², år (vid elvärme 95 kWh/m², år).

I mätstudien har sex nybyggda lågenergihus i Umeå-regionen utvärderats. Fyra byggnader är villor och två byggnader är flerbostadshus som är lokaliserade från Sikeå i norr till Nordmaling i söder.
Byggnaderna har utrustats med trådlös mätutrustning för verifiering av energiprestanda för hela byggnaden. Mätare för fukt och temperatur i luftflöden och klimatskal har också installerats.

Syftet med studien är att undersöka byggnadernas energiprestanda och vilka risker det finns med att bygga lågenergihus i kallt klimat. Fukt- och temperaturmätningar i konstruktionen visar i dag inga tecken på röt- eller mögelangrepp, dock krävs längre mättid i och med fuktvandring är en långsam och utdragen process.

”Om alla byggnader ska vara så kallade nollenergihus — är nyckeln till framgång att börja samverka. Nätverket består av företag och organisationer i hela bygg- och förvaltningskedjan som tillsammans ska bygga upp kunskap i byggbranschen om hållbart byggande.
Det handlar också om att skapa en marknad för hållbara hus, bidra till en snabbare omställning till ny teknik och skapa handling i bygg- och förvaltningskedjans alla länkar — från planering hos till exempel kommunen och byggfasen hos entreprenörerna till marknaden, det vill säga framtidens husköpare och hyresgäster. Detta ska nätverket göra genom verktygen utbildning, utvärdering och kommunikation”, skriver nätverket på sin hemsida.

Finansiärer bakom projektet är bland andra Cerbof/Energimyndigheten, IQ Samhällsbyggnad, Umeå kommun, Umeå Energi, Länsstyrelsen i Västerbotten och Robertsfors kommun.