Logga in

108 miljoner kronor till forskning om el och bränsle från solenergi

Publicerad
15 jan 2013, 11:07

Nu har Energimyndigheten fördelat 108 miljoner kronor till några av landets bästa forskargrupper.

– Sverige har genom sitt unika innovationsklimat potential att leda nästa steg i utvecklingen av solenergi, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma, i ett pressmeddelande.

I fem av forskningsprojekten som Energimyndigheten nu beviljat stöd till utvecklas teknik för nya typer av solceller, och i det sjätte ska omvandling av solenergi till bränsle demonstreras. Samtliga forskningsprojekt bedöms kunna öka andelen förnybar energi i det svenska energisystemet.

– Solceller och solbränsle är viktiga framtidsområden där svenska forskare kan bidra till energiomställningen både lokalt och globalt, samtidigt som teknikutvecklingen kan ge arbetstillfällen i Sverige, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef för Energimyndighetens teknikavdelning.

Fungerande solceller finns redan i dag, och nya och utökade användningsområden öppnar sig om de kan bli billigare, mer flexibla eller mer effektiva. Apparater som omvandlar solenergi till bränsle finns inte på marknaden ännu, men det projekt som nu får finansiering kan föra forskningen närmare detta mål.

Gensvaret på den första utlysningen inom forskningsprogrammet ”El och bränsle från solen” har varit stort.

– Vi har efterlyst projekt där forskningsresultat omsätts i tillämpningar och det handlar om forskning av absolut högsta klass. För att vi ska kunna ställa om energisystemet behövs inte bara bra forskning, utan även att forskningen leder fram till utveckling av faktiska produkter genom tillämpning och samarbete med näringslivet, säger Susanne Karlsson vid Energimyndigheten.

Rekommenderade artiklar

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

Satsning på energiforskning och innovation

Nu har regeringen överlämnat propositionen ”Forskning och innovation på energiområdet för ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet” till riksdagen. I propositionen finns bland annat förslag på höjning av Energimyndighetens anslag med 20 procent fram till 2020.

Storsatsning på hållbar stadsutveckling

Installatören forskar kring värmeåtervinning

Nu ska ett forskningsprojekt fastställa vilken lösning för värmeåtervinning som är mest effektiv för både fastighetsägare, slutanvändare och samhälle. Bakom projektet finns en av de större installationskoncernerna.

22 miljoner till forskning om energieffektivt byggande

Nu är det klart vilka projekt som får medel i forskningsprogrammet E2B2:s femte utlysning. 16 projekt som ska bidra till energieffektiviseringen och energisystemets omställning får sammanlagt nära 22 miljoner kronor i finansiering.

”Bergvärme med solceller effektivast”

En kombination av bergvärmepump och solcellssystem är det mest effektiva alternativet för solenergi. Det visar en ny studie av Richard Thygesen, forskare vid Mälardalens högskola (MDH), enligt ett pressmeddelande.

Över 50 miljoner till projekt om energisnålt byggande

Satsning på forskning inom energi och klimat

Politik hindrar energieffektivisering

Potentialen för energieffektivisering vid renovering av miljonprogrammets hyreshus är stor. Men slutresultatet är i hög grad beroende av politiska beslut och kommunala prioriteringar. Det visar en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Mer flyktiga organiska ämnen i passivhus