Geoenergi ska värma och kyla Karlstads universitet
Akademiska Hus och Karlstads universitet satsar på geoenergi för att värma och kyla universitetets byggnader. Det ska göra Karlstads universitet i stort sett självförsörjande på värme och kyla.
Den nya anläggningen ska ersätta dagens fjärrvärme och universitet kommer att producera i stort sett all sin värme och kyla lokalt.
Anläggningen ska ha värmepumpar och värme ska hämtas och lämnas i ett marklager med 270 hål, 200 meter djupa. Energianvändningen för att värma och kyla byggnaderna beräknas sjunka med ungefär 70 procent.
– Det här är en mycket positiv satsning och det känns väldigt bra att kunna medverka till ett mer miljövänligt och hållbart användande av jordens resurser, säger Anne-Christine Larsson, universitetsdirektör vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.
Marklagret kompletteras också med ett antal solceller som placeras på campusområdet.
– Energisatsningen vid Karlstads universitet är ett led i Akademiska Hus hållbarhetsarbete. Genom att universitetet får ett eget marklager kommer miljöbelastningen att minska väsentligt. Det är dessutom väldigt roligt att Akademiska Hus kan bidra till att vår kund blir unik då det inte finns något annat campus i Europa med en heltäckande geoenergianläggning i denna storlek, säger Birgitta Hohlfält, regiondirektör för Akademiska Hus Väst.
Projektet beräknas starta under våren 2013 och vara i drift under 2014.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen