Skärpta krav på NNE-hus orsakar förluster hävdar regeringsföreträdare
Allt pekar på att skärpta krav på nära-nollenergihus orsakar samhällsekonomiska förluster. Det hävdade bostadsministerns statssekreterare Ulf Perbo under gårdagens paneldebatt på Nordbyggmässan i Stockholm om miljonprogrammets upprustning.
Det blir ingen proposition om nära-nollenergihus (NNE-hus), erfar VVS-Forum. I stället lägger regeringen fram en skrivelse till riksdagen som sannolikt föreslår att dagens byggregler blir norm även för NNE-byggnader.
Alla nya hus som byggs inom EU från och med år 2020 ska ha en energianvändning som är ”nära noll”. Definitionen för vad som är ett NNE-hus får medlemsländerna göra själva. Den svenska regeringens förslag, att energinivåerna för ett NNE-hus ska vara samma som energikraven i nya BBR 2012, har fått hård kritik.
Nu kommer regeringen troligen att fatta beslut om att ersätta den planerade propositionen om NNE-byggnader med en skrivelse vid sitt sammanträde torsdagen den 29 mars, enligt uppgift till VVS-Forum. Något som kan vara orsakat av den hårda kritiken från flera tunga remissinstanser, däribland Energimyndigheten.
– En skrivelse skiljer sig från en proposition på så sätt att en proposition måste innehålla minst ett konkret förslag för riksdagen att ta ställning till, medan en skrivelse innehåller en redogörelse för regeringens bedömningar i en fråga, förklarar Per Högström, departementssekreterare på Näringsdepartementet.
Frågan om NNE-husen var också uppe på debatten om miljonprogrammet som Svensk Byggtjänst och Byggmaterialindustrierna arrangerade igår på Nordbygg.
– Man ska göra samhällsekonomiska kalkyler hela tiden. Allt pekar på att skärpta energikrav på NNE-hus ger samhällsekonomiska förluster. Därför skärper vi inte kraven, som vissa vill, sa Ulf Perbo, statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall (KD) på Socialdepartementet.
Fastighetsbranschen, representerade i panelen av Fastighetsägarna, allmännyttans organisation Sabo, Stena Fastigheter, HSB och SBC, efterlyste stöd för att finansiera en energieffektiv renovering av miljonprogramsområden i form av exempelvis statliga lånegarantier, men fick nobben av Ulf Perbo.
– Problemet är att materialindustrin och byggare vill ha betalt för sitt arbete, men att fastighetsägarna inte tycker att det är värt det. Fastighetsägarna ansvarar för renovering och finansiering. Något annat kan det inte bli tal om, menade Ulf Perbo.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen