Logga in

Halvera energikraven till NNE-husen

Publicerad
16 jan 2012, 15:57

Energianvändningen i nya byggnader ska halveras jämfört med dagens byggregler. Det menar Sveriges Centrum för Nollenergihus i sitt remissvar till regeringens förslag till krav för nära noll-energibyggnader (NNE-hus).

Det har riktats en hel del kritik mot den promemoria om NNE-hus som Näringsdepartementet skickade ut i mellandagarna. Där föreslås att dagens byggregler ska utgöra norm för NNE-husen.

Begreppet NNE ska avse byggnader där energianvändningen halveras jämfört med nu gällande regler, skriver Sveriges Centrum för Nollenergihus i ett pressmeddelande.

Det skulle innebära att dagens energikrav i Stockholm och Mälardalen skulle skärpas från 90 kWh/m² till 45 kWh/m² från och med år 2020.

Ansvaret för att formulera minimikrav för energi föreslås Energimyndigheten ta hand om, så att energikraven även kan beakta energi- och miljöeffekter som uppstår utanför byggnadens gränser. Minimikraven måste snarast skärpas så tidplanen för målen klaras.

Föreningen, som är mycket kritisk till regeringens förslag, vill också att ett forskningsråd för Nollenergibyggnader bildas för kunskapsspridning och för att hantera de demonstrationsprojekt som nu ska genomföras.

”Regeringskansliets förslag speglar inte vad som är tekniskt, socialt och ekonomiskt möjligt då definitionerna för NNE föreslås bli samma som kraven i Boverkets byggregler BBR19. Förslaget uppfyller inte ens direktivets krav rent formellt”, menar föreningen som också frågar sig hur långt man kan tänja på ett begrepps innebörd och fortfarande behålla en politisk trovärdighet.

VVS-Forum har förmedlat kritiken från flera remissinstanser till bostadsminister Stefan Attefall (KD) som svarade så här:

– Den sammanlagda energianvändningen i bostäder och lokaler uppgick 2009 till 216 kWh/m² uppvärmd area, vilket är en minskning med nästan 8 procent jämfört med 1995. Användningen av energi för uppvärmning har minskat sedan 1995, men användningen av hushållsel, driftel och verksamhetsel ökar.

– Utgår man från dessa siffror innebär en minskad energianvändning med 20 procent till 2020 att den genomsnittliga energianvändningen för uppvärmningsändamål måste ner till cirka 142 kWh/m². Nybyggnadskraven ligger redan långt under denna nivå.

– För att uppnå en minskning med 50 procent till 2050 krävs att den genomsnittliga användningen minskar till cirka 89 kWh/m², det vill säga i princip den nivå som idag redan gäller i vår södra klimatzon enligt BBR 2012, svarade Stefan Attefall.