Logga in

Ramböll och Mälardalens högskola utbildar ingenjörer

Publicerad
11 okt 2011, 13:37

Mälardalens högskola och teknikkonsulten Ramböll samarbetar med branschnära kurser. Det ska ge vassare ingenjörer för arbetsmarknaden.

− Vi ska tillsammans med högskolan dels ta fram två helt nya kurser i ventilationsteknik samt byggnaders energisystem, men utöver det ska vi på Ramböll dessutom delta i själva undervisningen. Det ska bli riktigt spännande att få dela med oss av våra kunskaper till studenterna, säger Anders Geerd, uppdragsledare på Rambölls kontor i Eskilstuna, i ett pressmeddelande.

I samarbete med Ramböll tar Mälardalens högskola fram två nya kurser för energiingenjörsprogrammen. Utgångspunkten är den kompetens branschen verkligen efterfrågar.

Kursen i byggnaders energisystem är en projektkurs och bygger på nya grepp i undervisningen. Målet är att den ska likna det verkliga arbetslivet. Studenterna kommer att delta i verkliga projekt där de bland annat ska vara med i projekteringsmöten samt få möjlighet att arbeta med branschens senaste verktyg och system.

− Projektkursen är helt unik och finns bara på Mälardalens högskola. Möjligheten att samarbeta med näringslivet är mycket värdefullt för oss, eftersom vi får ta del av det allra senaste samt hur man jobbar och använder kunskaperna ute i verkligheten. Det ger en helt ny dimension till utbildningen, säger Benny Ekman, ansvarig för energiutbildningarna på högskolan.

Det råder stor brist på ingenjörer med energikompetens och behovet väntas öka. Enligt branschorganisationen Svenska Teknik- och Designföretagens senaste enkät om kompetensförsörjning uppger uppemot 80 procent av företagen att rekryteringsbehovet av energiexperter kommer att öka inom en femårsperiod.

– Studenter som läst till energiingenjör på Mälardalens högskola är eftertraktade på arbetsmarknaden och många får jobberbjudande innan de avslutat sin utbildning, säger Benny Ekman.

Mälardalens högskola har tagit fasta på att samarbete mellan näringsliv och högskola ofta lyfts fram som en viktig drivkraft för att höja kvaliteten på utbildningar.