Bisfenol A kan påverka hjärnan
Nyfödda möss som exponeras för det hormonstörande ämnet bisfenol A får beteendeförändringar och blir hyperaktiva som vuxna. Det visar forskning vid Uppsala universitet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Toxicology.
Studien visade även att ett av hjärnans viktigaste signalsystem, det kolinerga signalsystemet, påverkades av bisfenol A (BPA) och att effekten kvarstod i vuxen ålder. BPA finns i epoxihaltiga härdplaster som bland annat används i samband med relining av avloppsrör och tappvattenrör.
Den nyligen avslutade reliningrapporten, som allmännyttans organisation Sabo och Fastighetsägarna stod bakom, har dock kommit fram till att bisfenol A i avloppsrör inte utgör någon risk för miljön. Däremot avråder man starkt från relining av tappvattenrör.
På senare tid har mätbara halter av BPA bland annat hittats i damm från bostäder, men åsikterna går isär rörande negativa effekter av BPA och nyligen kom besked från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, att man inte ändrar gränsvärdet på 0,05 milligram BPA per kilo kroppsvikt.
Däremot beslutade EU-kommissionen 2010 att förbjuda BPA i nappflaskor.
Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket fick i uppdrag av förra miljöministern Andreas Carlgren att se över ett förbud mot BPA i nappflaskor och vissa andra plastprodukter och har kommit med en rapport.
Kemikalieinspektionen pekar på att det ”saknas säkra data om att BPA avges till dricksvattnet från renoverade rör” och anser att frågan bör utredas vidare. ”Om det visar sig att BPA avges är ett nationellt förbud med stöd av miljöbalken en möjlig åtgärd”, menar Kemikalieinspektionen.
Forskarna undersökte om exponering av BPA på nyfödda möss kan framkalla permanenta skador i hjärnfunktionen.
– I vår studie såg vi att en engångsexponering av BPA leder till förändringar i spontanbeteende och försämrad anpassning till nya miljöer samt hyperaktivitet hos den unga vuxna individen. När man undersöker detta igen senare under vuxen ålder finns dessa funktionella störningar kvar, vilket indikerar att skadorna är permanenta och faktiskt inte försvinner, säger forskaren Henrik Viberg vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala Universitet.
Han tillägger att BPA sannolikt samverkar med andra miljögifter och att de enskilda doserna som framkallar störningar därmed kan vara lägre än vad man tidigare räknat med.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen