Ren vinst att städa sin FTX-ventilation
Var tionde villaägare med värmeåtervinning har aldrig bytt eller rengjort filtren, trots att luften blir sämre och elräkningen högre. Det visar en undersökning som Energimyndigheten och Boverket har gjort.
Energimyndigheten och Boverket vill öka kunskapen om hur FTX-ventilation fungerar i praktiken och har frågat drygt 200 villaägarna hur de sköter sin ventilation och upplever inomhusluften.
110 husägare har svarat och de flesta bor i hus byggda mellan 1981 och 1995 och vanligast är enplans (36 procent), följt av 1,5-planshus (34 procent).
Nästan 90 procent tycker att huset har god luftkvalitet, medan 10 procent upplever den som torr. De här siffrorna är stark knutna till hur husägaren sköter sin FTX-ventilation. De som sällan eller aldrig byter sina filter är mer missnöjda med luftens kvalitet.
– Den som byter filter regelbundet och rensar ventilationskanalerna vart femte år, får både bättre inomhusluft och lägre elräkningar, säger Lara Kruse på Energimyndighetens Testlab.
– Ett test av åtta FTX-aggregat från förra året visar att ett hushåll kan sänka sin energianvändning med 3 000 – 6 000 kWh per år. Hur tätt huset är och att installation och injustering är korrekta har betydelse för hur stor besparingen blir, säger Anna Johansson, tf enhetschef för Energimyndighetens Testlab.
Nästan en tredjedel av dem som besvarat enkäten uppger att de upplever buller från FTX-systemet, främst från ventilationsdon eller från själva aggregatet. Moderna FTX-system bullrar oftast mindre än äldre system.
Genom att återvinna värme från inomhusluften går det att spara energi och få ett bättre inomhusklimat. Så kallad FTX-ventilation (mekanisk frånluft- och tilluftsventilation med värmeväxling) började komma på 70-talet. De finns i vart tionde svenskt småhus och blir allt vanligare, särskilt i de moderna lågenergihusen.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen