Logga in

Fjärrvärmenäten öppnas för konkurrens och prisreglering införs

Publicerad
3 maj 2011, 07:47

I förra veckan presenterades den nästan 500 sidor omfattande utredningen om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten, den så kallade TPA-utredningen. Bland annat föreslås att lagstadgad tillträdesrätt till befintligt distributionsnät för intresserade fjärrvärmeproducenter samt en prisreglering på distributionstjänsten.

I januari 2009 tillsatte regeringen utredningen som nu efter drygt två år presenterat sitt betänkande. Syftet med utredningen var att undersöka om konkurrensen kunde öka genom att ge fler värmeproducenter tillgång till distributionsnäten för fjärrvärme och därmed bidra till en rimligare prisutveckling för kunderna.

Utredningen föreslår nu att lagstiftningen ändras så att fler värmeproducenter än fjärrvärmeföretaget/nätägaren ska få tillgång till fjärrvärmenäten, eftersom dagens regelverk gör det möjligt för fjärrvärmeföretaget att tacka nej till externa leveranser. Kunderna ska med förslaget ges möjlighet att aktivt välja vem de vill köpa fjärrvärme av.

För att säkerställa att kunderna inte får betala oskäliga priser föreslår utredningen även att prisreglering införs på distributionstjänsten.

Fjärrvärmeföretagen ska också tvingas dela upp sin verksamhet i tre delar: produktion, distribution och handel. Men det kravet ska tillämpas först när en konkurrent vill operera på den lokala marknaden.

Fastighetsägarna Sverige har tillhört en av de främsta kritikerna av fjärrvärmemonopolet och företagens prissättning. De är nu nöjda med utredningens förslag.

– Det är kolossalt roligt att utredningen lägger fram ett så genomarbetat och långtgående förslag. Nu kan fjärrvärmemarknaden gå från monopol till konkurrens. Det är en stor framgång för vår decennielånga kritik mot fjärrvärmemonopolet, säger Per Forsling, energiexpert hos Fastighetsägarna, i ett pressmeddelande.

Svensk Fjärrvärme som företräder fjärrvärmeföretagen är mer skeptiska. Ulrika Jardfelt, organisationens vd, med ett förflutet som energiexpert hos Sabo, pekar på risken att förslagen leder till högre priser.

– Vår största oro är att man inför ett system som innebär ökade kostnader och mer krångel för kunderna. Då kan fjärrvärmen få svårt att stå sig i konkurrensen med andra uppvärmningsformer, vilket leder till försämrad miljö och ökade kostnader för samhället, säger Ulrika Jardfelt i en kommentar.

Hon konstaterar att även den här utredningen visar att det är svårt att hitta ett regelverk som tillgodoser en önskan om lägre priser, möjliggör reell valfrihet, och samtidigt bidrar till ökad miljöeffektivitet.

– Jag hoppas att regeringen nu noggrant sätter sig in i konsekvenserna av utredningens förslag. Där vill vi gärna bidra, tillägger Ulrika Jardfelt.