Logga in

Borrföretaget som borrade i t-banetåg vill ha skadestånd

Publicerad
15 mar 2010, 10:31

Trots att åklagaren lagt ner förundersökningen i brist på bevis så kan olyckan där en bergvärmeborr krockade med ett tunnelbanetåg i Stockholm ändå få ett rättsligt efterspel.- Vi kommer sannolikt att kräva skadestånd för bland annat förstörd utrustning och det försämrade anseendet som vi drabbats av, säger Jan Cederström, vd och ägare av det aktuella borrföretaget Talluddens Borrservice AB.

Det var i början av december förra året som en bergvärmeborr slog i ett tunnelbanetåg 20 meter under jord i Stockholm. Borrföretaget Talluddens Borrservice AB hade fått i uppdrag av en fastighetsägare att borra för bergvärme till ett kommande hotellbygge på Södermalm i Stockholm.
Den ovanliga händelsen resulterade i en polisanmälan för grov allmänfarlig vårdslöshet, men åklagaren Katarina Bergström har nu lagt ner förundersökningarna då det inte går ”att bevisa att någon har gjort sig skyldig till brott”. Ingen person skadades fysiskt vid olyckan.
Dessutom fanns ett utlåtande från Stockholm Vatten, som VVS-Forum tidigare rapporterat om, att ”ingen tunnel eller dylikt hindrar föreslagen borrning”. Miljöförvaltningen hade också gett tillstånd för borrningen, även om detta inte hade vunnit laga kraft.
– Vi visste att vi hade på fötterna så det var väntat att åklagaren skulle lägga ner förundersökning. Vi har inte känt någon oro, säger Jan Cederström, vd och ägare av Talluddens Borrservice.
Men det ser ut att ändå kunna bli ett rättsligt efterspel, fast denna gång med borrföretaget som klagande.
– Vi kommer sannolikt att kräva skadestånd för förstörd utrustning, att vår verksamhet blev stillaståendet och det försämrade anseendet som vi drabbats av, säger Jan Cederström, vd och ägare av det aktuella borrföretaget Talluddens Borrservice AB.
Men vem eller vilka som borrföretaget ska rikta sina skadeståndskrav mot är ännu oklart.
– Om det blir Miljöförvaltningen, Stockholm Vatten eller fastighetsägaren är en sak som juristerna får ta ställning till, säger Jan Cederström och påpekar att man har skador på utrustning för cirka 35 000 kronor.
– Den missade ordern för uppdraget på Södermalm, det ofrivilliga stoppet i verksamheten samt den ”badwill” företaget fått blir en värderingsfråga för juristerna, tillägger han.