Energieffektivisering billigaste sättet att minska växthusgaser
En satsning på energieffektivisering och kärnkraft är billiga sätt att nå de klimatpolitiska målen i Sverige. Det framgår av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) huvudrapport från projektet Vägval energi.
Sverige kan spara 15 TWh genom energieffektivisering med nuvarande styrmedel. En storsatsning på vindkraft blir onödigt dyr och innebär att konsumenterna får betala.
– Om man inte börjar med de åtgärder som ger störst klimateffekt för pengarna, blir det energikonsumenterna som får betala onödigt dyrt. Dessutom minskar näringslivets konkurrenskraft och jobb riskerar att försvinna utomlands, säger Björn O Nilsson, vd för IVA i ett pressmeddelande.
Det mest kostnadseffektiva sättet att minska utsläppen av växthusgaser är enligt rapporten så kallade marknadskonforma styrmedel, som sätter ”marknadspris” på utsläppen. Exempel är handel med utsläppsrätter och koldioxidskatter. För att detta ska fungera optimalt krävs en global marknad.
– Riskerna med kärnkraft måste vägas mot kostnaderna jämfört med andra energikällor. Svensk industri måste vara garanterad en säker energiförsörjning för att vi ska klara internationell konkurrens. Då måste Sverige bygga vidare på vår kärnkraft och vattenkraft, säger Peter Nygårds, ordförande för Vägval energi.
För att klara riksdagens miljömål om en halverad energianvändning i bebyggelsen till år 2050 måste alla nya fastigheter byggas energisnålt, konstaterar rapporten. Det finns en stor teknisk möjlighet att minska både el- och värmeanvändningen och till och med få byggnader som genererar egen energi.
Enligt rapporten behöver det ställas krav på kraftfulla energibesparande åtgärder vid renovering samt skärpta energikrav i byggreglerna. Dessutom behöver systemen för tredjepartstillträde till el- och fjärrvärmenät utvecklas. Inom industrin finns spillvärme som kan tas tillvara i fjärrvärmenäten för ökad resurshushållning.
Varje nybyggt hus innebär i princip en ökning av energianvändningen i bebyggelsen. En minskning av energianvändningen i bebyggelsen i absoluta tal sker således mest effektivt genom åtgärder i befintlig bebyggelse, fastslås i rapporten. Det är möjligt att halvera energianvändningen också i det befintliga beståndet till år 2050. Det kan åstadkommas i huvudsak genom att åtgärder på tre områden genomförs: Husets klimatskal och installationer förbättras, driften av huset (el och värme) optimeras och beteendet hos dem som brukar huset påverkas.
Vägval energis rekommendationer vänder sig till svenska energipolitiker. IVA driver Vägval energi som finansieras av Energimyndigheten, Formas, Svensk Energi, Svenskt Näringsliv och Åforsk.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen