Ekodesignkrav för VVS-produkter dröjer
Vid samrådsforumen inom EU i början av sommaren stod det klart att de föreslagna ekodesignförordningarna för luftkonditionering, värmepumpar och pannor behöver diskuteras och revideras ytterligare. Tidigast räknar man med att beslut om förordningarna kan tas i slutet av året.
Energimyndigheten, som är den ansvariga myndigheten i Sverige gällande ekodesigndirektivet, uppger i sitt nyhetsbrev att det europeiska samrådsforum som hölls i slutet av juni gav upphov till livliga diskussioner om ekodesignkraven för produktgrupperna luftkonditionering, värmepumpar och pannor. Detta får till följd att det minst lär dröja till hösten innan länderna, industrin och kommissionen kan enas om kraven. Ekodesignkommitténs omröstningen väntas nu som tidigast ske i slutet av 2009.
En annan fördröjande faktor är att dessa produktgrupper även föreslås innefattas av obligatorisk energimärkning. På grund av att livliga diskussioner även förts inom EU gällande märkningens utformning, har kommissionen nu initierat en konsumentundersökning. Denna undersökning ska ligga till grund för en reviderad utformning av energimärkningen (nuvarande A–G) och kommer troligen att fördröja processen med minst ett år enligt Energimyndigheten. Detta kan få till följd att även ekodesignförordningarna, inom de produktgrupper som ska energimärkas, kan bli försenade eftersom kommittén troligtvis beslutar om ekodesignkrav och energimärkningskrav samtidigt.
De produktgrupper, som har eller får energimärkning, och troligtvis därför blir uppskjutna är: pannor (gas/olja/el), värmepumpar (luft-luft/media-vatten), varmvattenberedare, luftkonditionering och diskmaskiner.
Syftet med ekodesignkraven är att minska användningen av fossil energi och därigenom minska det mänskliga bidraget till växthuseffekten. Eftersom EU-kommissionen och medlemsländerna anser att detta är angeläget och bråttom införs nya ekodesignförordningar så fort som möjligt. Samtidigt är det förstås viktigt att kraven är rimliga, så att de inte blir alltför problematiska för företag och konsumenter, enligt Energimyndigheten.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen