Logga in

Inget samband mellan fjärrvärmepris och utsläpp

Publicerad
17 dec 2014, 11:36

Ständiga prisökningar leder inte alltid till mer klimatvänlig fjärrvärme. Det menar Fastighetsägarna som undersökt pris, prisutveckling och koldioxidutsläpp hos fjärrvärmeleverantörer i 60 kommuner.

– Fjärrvärmebolagen hänvisar ofta till nödvändiga investeringar för att göra produktionen av fjärrvärme mer klimatvänlig när de höjer sina priser. Men det sambandet tycks i realiteten saknas, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert hos Fastighetsägarna Sverige, i ett pressmeddelande.

Undersökningen ”Fjärrvärme och miljö” har tidigare genomförts i några nord- och mellansvenska kommuner. Nu har undersökningen breddats till att omfatta 60 kommuner runt om i landet. Även om priserna fortsatt stiga har endast små förbättringar av utsläppsnivåerna kunnat iakttas, uppger Fastighetsägarna. Det är snarare andra faktorer än klimatinsatser som påverkar prisnivån för kunderna.

– Vissa framsteg görs dock inom miljöområdet. Även om koldioxidutsläppen från fjärrvärmeproduktion hos de kommuner som ingår i vår undersökning i genomsnitt legat still sedan 2013 har andelen fossila bränslen minskat något. Vissa av producenterna har också i undersökningen uppgett att investeringar nu görs för att på sikt minska koldioxidutsläppen, säger Rikard Silverfur.